Alaska - USAs store villmarksstat

Alaska er USAs desidert største stat i utstrekning. Med sine 1,7 millioner kvadratkilometer er den nesten 2,5 ganger større enn den nest største, Texas. Til sammenligning er Alaska like stor som Tyskland, Frankrike, Spania og Storbritannia – tilsammen. Men det er god plass her, det bor bare ca. 740.000 i staten, og dermed blir Alaska en av de minste statene når det gjelder innbyggertall. Bare Wyoming og Vermont har færre innbyggere.

Alaskas størrelsesforhold mot resten av USAStørrelsesforhold mellom Alaska og resten av USA.

Alaskas historie

Historien til Alaska er spesiell og interessant. De første menneskene som bodde her, kom over Beringstredet, fra det som nå er Russland. Faktisk hevdes det at det var her befolkningen av det Nord-Amerikanske kontinentet startet. Nå snakker vi om tiden lenge før Leiv Erikson og Christoffer Columbus «oppdaget» Amerika. I «nyere» tid ble Alaska oppdaget av ekspedisjoner fra Russland. Den dansk-russiske polarforskeren Vitus Bering var den som først oppdaget at det var et strede mellom Russland og Alaska på en ekspedisjon i 1728, og fikk dermed stredet oppkalt etter seg. På en ekspedisjon i 1741 beskrives det at de så et stort fjell. Det viste seg å være det som senere ble kalt Mt. Saint Elias, og ligger på grensen mellom det som i dag er Alaska og Canada. Noen forskere hevdet at det var russiske bosettinger i Alaska allerede på 1600-tallet.

Vi reiser til Alaska på høstens tur "Det beste av Alaska - Spektakulær, vill og vakker natur.".

Alaskas flaggAlaskas flagg

Alaska blir amerikansk

Det skulle bli en som var født så langt fra Alaska som det går an å komme i USA, som ble pådriver og sjefsforhandler i prosessen som ført til at Alaska ble amerikansk. Han het William H. Seward, var født i Florida og var utenriksminister under Abraham Lincoln og Andrew Johnson. Han var, som Lincoln, sterk motstander av slaveriet, og skulle egentlig ha vært drept sammen med Lincoln i Ford-teateret i Washington DC. Men han var syk og lå til sengs hjemme. Attentatmennene kom seg inn og stakk han med kniv, men han overlevde. Senere ble han altså mest kjent for oppkjøpet av Alaska i 1867. Territoriet ble kjøpt av Russland for 7,2 millioner dollar. Det tilsvarer 139 millioner dollar i dag. I Alaska er en by oppkalt etter han, nemlig Seward på sørkysten av Alaska. Alaska ble egen stat først i 1959, som den 49. staten. Bare Hawaii kom med senere som stat, bare noen måneder etter Alaska

Alaskas seglAlaskas segl

Midnattsolens land

Alaska ligger langt mot nord, og turismen i Alaska spiller mye på at det er midnattssolens land osv. Statsflagget er et bilde av stjernetegnet Kalrsvogna og Nordstjernen. Men for oss nordmenn er ikke det at staten er så langt mot nord så imponerende. Anchorage, som er største by og di de fleste flyr når de skal til Alaska, ligger på samme breddegrad som Oslo. Det er litt artig for oss å se at byen Fairbanks, som ligger omtrent midt i Alaska, reklamerer med at de ligger i «Midnattssolens land», selv om de ligger på samme breddegrad som Mosjøen, altså godt sør for Polarsirkelen!

Mount DenaliMount Denali - USAs høyeste fjell. Foto: Per Gunnar Voll

Storslått natur og dyreliv

Men Alaska er kanskje mest kjent for sin storslåtte natur og dyreliv. Her kan man risikere å treffe på bjørn over store deler av staten. På grunn av at staten er så stor, og infrastrukturen ikke så godt utbygd, er det veldig vanlig å ta seg rundt i staten med småfly. Det er 6 ganger mer vanlig å ha et småflysertifikat i Alaska enn i resten av USA. Ca. 1,3 % av befolkningen har det, mot ca. 0,2% i resten av befolkningen i USA. Når vi reiser rundt i Alaska ser vi veldig ofte småfly både i lufta og på vannet. De fleste er sjøfly som kan lande på de tusenvis av innsjøene og elvene som finnes.

Rikt dyreliv i AlaskaRikt dyreliv i Alaska. Foto: Per Gunnar Voll

Legg igjen en kommentar