Belle Gunnes - massemorderen fra Selbu

Belle Gunnes emigrerte til USA med ønske om å leve den Amerikanske drømmen. Den fant hun etter hvert gjennom forsikringssvindel og drap av ektemenn, unger og andre som sto i hennes vei.

Belle Gunnes

The American Dream

Belle Gunnes vokste opp i Selbu, og som så mange andre i Norge på den tiden søkte hun den «Amerikanske drømmen» og emigrerte til USA. Chicago ble hennes nye hjemsted. Her fant hun en genial måte å tjene penger på; forsikringssvindel. Hun startet svindlingen etter at hun og hennes første mann, Mads Sorenson (Sørensen) åpnet en konfektbutikk i Chicago. Butikken brant ned og kort tid etter døde to av deres barn av akutt kolitt. Ikke tilfeldig har akutt kolitt flere symptomtrekk med strykninforgiftning. Men Belle slapp unna og fikk forsikringspenger både for butikken og barna som døde.

Etter dette ble Belle enda mer dristig i måten å tjene forsikringspenger på. Hennes mann Mads døde på dagen de to livsforsikringene hans overlappet hverandre. Dermed fikk Belle to utbetalinger på tilsammen 8500 dollar. Til tross for at den første doktoren som undersøkte liket hans konkluderte med at dødsårsaken var strykninforgiftning, slapp Belle unna.

La Porte Indiana

Med forsikringspengene kjøpte hun en gård i La Porte i Indiana. Kort tid etter overtakelsen brant deler av gården og hun tjente enda mer forsikringspenger. I april 1902 giftet hun seg med Peter Gunness, en lokal slakter og enkemann. Han hadde to døtre fra før. Den ene datteren døde på mystisk vis. Like etter døde Peter, angivelig av at en kjøkkenkvern falt fra en kjøkkenhylle og i hodet på han. I mellomtiden hadde Peter sendt sin eldste datter Swanhild for å bo hos slektninger. Hun ble den eneste ungen som overlevde Belle.

Etter Peters død fant Belle en ny måte å tjene penger på. Hun la inn annonser i skandinaviske aviser i USA der hun søkte etter velstående skandinaviske menn, med ekteskap som formål. Via brevveksling med de interesserte overbeviste hun dem om å ta med seg penger og ikke fortelle noen hvor de skulle. Når de ankom gården kjøpte de andeler i gården ved å sette inn sine penger til Belles bankkonto. Når transaksjonene var gjennomført tok det ikke lang tid før de var drept.

Murder hill

I april 1908 brant Gunnes gården i La Porte ned til grunnen. Her fant politiet likene til Belles tre barn. De fant også kroppen til en hodeløs kvinne som de trodde var Belle Gunnes. I starten var politiet overbevist om at Belle Gunnes og hennes barn hadde blitt drept av gårdsgutten Ray Lamphere. Men etter noen dager kom Asle Helgelein og søkte etter sin savnede bror. Han var bestemt på at hans bror var drept av Belle Gunnes og satte press på politiet i La Porte for å gjøre grundigere undersøkelser i og rundt gården. På hans oppfordring fant politiet 11 lik, en av de var Belle´s fosterdatter Jennie Olsen som hadde vært savnet siden 1906. Gården og åstedet ble kalt «Murder hill» og utgravingen, samt etterforskningen fikk stor oppmerksomhet i media både nasjonalt og i resten av verden.

Etter undersøkelser på gården fant etterforskerne tannfragmenter fra Belle Gunnes og fastslo at den hodeløse kvinnen var liket til Belle Gunnes. Gårdsgutten Ray Lamphere ble hovedmistenkt i både medvirkning til drap og brannstiftelse, men retten dømte han kun for mordbrannen.

Flere år senere innrømmet Ray Lamphere på dødsleiet at Belle var morderen, og at hun hadde forfalsket sin død. Noen dager før brannen hadde Belle og Ray reist til Chicago for å finne og ta med hjem en husholderske. Hun visste ikke at hun skulle bli Belle´s hodeløse kropp i brannen.

Teorien om at Belle forfalsket sin død ble mer trolig etter at Esther Carlson døde i Los Angeles i 1931 mens hun ventet på en rettsak for å ha forgiftet en mann. Carlson var svært lik Belle Gunness og i samme alder. I tillegg var hun i besittelse av fotografier av tre unger som lignet veldig på Belle´s barn.

Belle Gunnes skiftet navn til Belle når hun kom til USA. I Norge var hennes navn Brynhild Paulsdatter Størset. I ettertid har hun fått kallenavn som Lady Bluebeard (blåskjegg).

Legg igjen en kommentar