Et lite stykke Norge i Midtvesten

I den Amerikanske Midtvesten er det tydelige spor etter de som emigrerte fra Norge på 18- og starten av 1900-tallet.

Et lite stykke Norge i USAKopi av Gol stavkirke

Emigrasjon til USA

Da sluppen Restauration forlot Stavanger med 52 personer ombord i 1825, var det starten på en norsk folkeforflytning uten like. I perioden fra 1865 til 1930 utvandret 780 000 personer fra Norge, og de aller fleste tok veien over havet til det nye landet i vest. Når vi kjører i USA, og spesielt i Midtvesten, finner vi fremdeles tydelige spor etter nordmennene som dro hitover, i stedsnavn, og ikke minst på kirkegårdene i de områdene hvor nordmennene slo seg ned. Og mange steder holdes den norske kulturarven levende.

Singsaas

Mange kirker har norske navn, som Singsaas kirke utenfor den lille byen Hendricks i Minnesota. Midt ute på et fruktbart sletteland i nærheten av en innsjø på grensen til Sør-Dakota reiser den hvitmalte kirken seg. Og de som har gjettet at stedet har med Trøndelag å gjøre, har selvfølgelig helt rett. 31 trøndere slo seg ned her i 1873. Året etter bygde de kirke, skole og postkontor! Under folketellingen i 1958 var det ca. 700 innbyggere i Hendricks, 550 av disse hadde norske aner. Det norske flagget og et ordentlig norsk troll pryder skiltet ved innkjøringen til byen.
På turen som gikk i 2018 "Midtvesten i USA og Alaska" besøkte vi Singsås Church i Hendricks.

Singsås kirke i Hendricks, South-DakotaSingsås Church i Hendricks

Nordmenn på sokkel i USA

Leiv Eriksson-statuer finnes det mange av i USA, men det står mange andre nordmenn på sokkel rundt i landet også. Sondre Norheim (1825-97) regnes som den moderne ski-sportens far. Han emigrerte til USA i 1884 og er gravlagt ved Norway Lutheran Church i Denbigh, North-dakota.
En flott statue av Sondre Norheim er reist ved Scandinavian Heritage Park i Minot i North-Dakota. Utenfor Capitol (kongressbygningen9 i St. Paul, Minnesota, skuer Knute Nelson utover byen. Knute Nelson (egentlig Knud Evanger) ble født på Voss i 1842. Som voksen gjorde han politisk karriere og ble etterhvert valgt til guvernør i Minnesota og senere til senator.
Foran den vakre Capitol-bygningen i Madison, Wisconsin, finner vi borgerkrigshelten Hans Christian Heg. Unge Heg emigrerte fra Lier og ble kommandant for 15. Wisconsin-regiment (kalt Det norske regiment) under borgerkrigen (1861-65). Heg falt i slaget ved Chickamauga i Georgia i 1863. Og utenfor den norske paviljongen i Epcot-senteret i Disney World i Orlando, springer Grete Waitz på lette maraton-bein.

Sondre Norheim statue, Scandinavian Heritage ParkSondre Norheim statue

Stavkirken i Rapid City

I Rapid City i South-Dakota finner vi en kopi av Borgund stavkirke. Stavkirken, som ble bygd i 1969, ligger fritt og fint til blant slanke furuer i åsen i utkanten av byen. Arendt E. Dahl ga pengene som skulle til for å bygge den vakre kirken til minne om foreldrene sine. Faren, Anton A. Dahl, ble født i Skiptvet i 1855, mens moren, Lena Dorthea Elstad, ble født i Minnesota i 1873, like etter at foreldrene hennes emigrerte hit. Vi besøkte stavkirken i Rapid City på turen "Indianernes USA med Tore Strømøy" som gikk i 2018.

Norsk høstfest i Minot

Hver høst feires norsk og skandinavisk kultur i en fem dagers festival i Minot, North Dakota. Her kommer det flere norske og internasjonale artister og opptrer i løpet av festivalen. Det serveres også norsk mat som for eksempel lutefisk, lomper og rømmegrøt. Her får man også kjøpt bunader, lusekofter og mye annet som har med norsk tradisjon å gjøre.
På turen Kyst til kyst i USA via Yellowstone besøker vi Norsk Høstfest i Minot.

Bjøro Håland opptrer på Norsk høstfest i Minot, North-DakotaBjøro Håland på Norsk Høstfest

Legg igjen en kommentar