Det mest utrolige sammentreff i Amerikansk historie

Datoen er 4. juli 1826. Det er på dagen 50 år siden Uavhengighetserklæringen ble undertegnet i Philadelphia. Bare to av de som skrev under er fremdeles i live: John Adams og Thomas Jefferson. De ligger begge for døden. Dette er historien om et av de mest mytiske sammentreffene i amerikansk historie.

Erling Hansen, Amerikabussen

Skrevet av Erling Hansen

Erling er avdelingsleder for Amerikabussen. Han er en erfaren reiseleder og har vært reiseleder for mange norske (og amerikanske) grupper over hele USA.

John Adams og Thomas JeffersonJohn Adams og Thomas Jefferson

Den 4. juli 1776 ble Uavhengighetserklæringen signert av representanter fra 13 britiske kolonier, blant dem John Adams og Thomas Jefferson. De sto sammen i kampen for USAs uavhengighet, og ble begge senere presidenter. Adams ble den andre (etter George Washington) og Jefferson den tredje. Adams vant valget mot nettopp Jefferson i 1797, men Jefferson ble visepresident.

Fiender

Selv om de stod sammen i kampen for uavhengighet, hadde de etterhvert veldig forskjellig syn på hvordan den nye unionen skulle styres. Adams var tilhenger av en sterk sentralstyring (føderalist), mens Jefferson var tilhenger av en svakere sentralmakt og mer makt til delstatene. Jefferson var veldig frustrert over Adams, og trakk seg tilbake fra Washington til sitt hjem Monticello i Virginia i 1800. Ved presidentvalget samme år stilte Jefferson som motkandidat til Adams, og han vant. Adams fikk derfor bare en periode (fire år) som president. Jefferson fikk to perioder som president, fra 1801 til 1809.

Tilsynelatende ble Adams og Jefferson bitre fiender, men de uttrykte begge overfor tredjepersoner stor respekt for hverandre. I 1812 tok Adams initiativet til gjenforening ved at han sendte Jefferson et brev 1. januar der han ønsket han godt nyttår. Over de neste 14 årene hadde de en utstrakt korrespondanse.

MonticelloMonticello, som vi besøker på turen Washington DC og New York med Ole O. Moen.

Overnaturlig dimensjon

Den 90 år gamle Adams lå altså på dødsleiet den 4. juli 1826. De siste ordene han skal ha sagt, var «Thomas Jefferson still survives» («Thomas Jefferson overlever fremdeles»). Det han ikke visste var at 82 år gamle Jefferson bare få timer tidligere hadde utåndet på sitt kjære Monticello. Han var syk og mistet bevisstheten den 2. juli. I et halvklart øyeblikk om kvelden den 3. juli, spurte han «Er det den fjerde?». «Det er det snart», svarte legen. Kl. 12.50 døde Thomas Jefferson.

Dette samntreffet bidro til å gjøre frigjøringsverket og nasjonens fødsel en nærmest overnaturlig dimensjon i amerikansk folklore.

John Adams og konen Abigail var de første til å flytte inn i Det Hvite HusJohn og Abigail Adams var de første til å flytte inn i Det hvite hus

Kilde

Ole O. Moen: USAs presidenter
www.history.com

Legg igjen en kommentar