Washington D.C - I maktens sentrum

Det går nesten ikke en dag uten at vi hører nyheter fra Washington D.C. og ser bilder fra Det hvite hus.

The Capitol (Kongressbygningen)Kongressbygningen (Captiol) i Washington D.C.

Washington D.C.

Washington ble planlagt og bygd som hovedstad for USA ikke så lenge etter at landet hadde undertegnet sin uavhengighetserklæring 4. juli 1776. Byggene som etter hvert reiste seg, skulle vise den nye nasjonens styrke og skape samhold og stolthet. Alt er stort i USA, og det gjelder også bygningene i Washington. Hovedstaden er oppkalt etter George Washington, som ble valgt til USAs første president i 1789. Det formelle navnet er District of Columbia, forkortet D.C. Omtales oftest som Washington D.C. eller bare D.C. Det var også George Washington som bestemte området hvor hovedstaden skulle ligge, samt engasjerte byplanlegger Pierre-Charles LÉnfant. Washington D.C. er ikke en typisk amerikansk storby da det ikke finnes skyskrapere her.

Vi besøker Washington DC på vår tur "Washington DC og New York med Ole O. Moen".

Det hvite hus

Det var George Washington (1789-97) som valgte tomten der Det hvite hus ligger, men det var president John Adams (1797-1801) og frue som var de første som flyttet inn i det som opprinnelig het President´s House. Det skjedde i 1800. Her har de bodd, alle de senere presidentene. Det hvite hus er USAs mest kjente og mest fotograferte hus med adresse 1600 Pennsylvania Avenue. Den norske ambassaden (i likhet med de fleste andre) ligger også langs Pennsylvania Avenue. Kirsten Kokkins vakre statue av Kronprinsesse Märtha står foran inngangen til ambassadeboligen og kan gi klump i halsen hos oss som har levd en stund.

Det hvite husDet hvite hus

Capitol

Kongressbygningen (Capitol) fra 1800 er et praktbygg etter mønster fra antikkens byggverk. Det hvite bygget med de vakre søylegangene og den 55 meter høye kuppelen er blitt et symbol på selve demokratiet, også det med opphav i antikken. Kongressen (nasjonalforsamlingen) består av Senatet og Representantenes hus. Når du står på trappa på Capitol, ser du vestover og utover et stort åpent og innbydende område: The Mall.

Kongressbygningen i Washington D.C.Kongressbygningen

The Mall

The Mall er nerven i Washington, et utrolig område som har både grøntarealer, snorrette boulevarder, museer, monumenter og minnesmerker. Kongressbygningen ligger på en liten høyde i den ene enden, og i den andre enden sitter Abraham Lincoln på sin marmortrone i sitt marmortempel: Lincoln Memorial. Og på en tenkt rett linje mellom Kongressbygningen og Lincoln-monumentet reiser Washington-monumentet seg. På begge sider av grøntarealet i midten ligger det ene flotte museet etter det andre. Det mest besøkte er uten tvil National Air and Space Museum. Det er helt fantastisk også for dem som ikke er interessert i fly og romfart, og det sier noe om museet! I The Mall finner man også National Art Gallery, U.S. Botanic Garden, United States Holocaust Memorial Museum, National Museum of Natural History, Natioanl Museum of American History, National Museum of African American History and Culture og mange flere! Det mest fantastiske av alt er at alle disse attraksjonene er gratis!

Oversikt over The National Mall i Washington D.C.Oversiktskart over the National Mall, trykk på kartet for å se et større kart hvor man kan zoome

Krigsminnesmerker og monumenter

Enten du er interessert i historie eller ikke, så er det en opplevelse å rusle videre langs The Mall og stanse ved alle monumentene og krigsminnesmerkene. Her finnes minnesmerke etter blant annet nevnte Lincoln, men også Martin Luther King Jr Memorial, Thomas Jefferson Memorial, Franklin D. Roosevelt Memorial og Ulysses S Grant Memorial. I tillegg har du krigsminnesmerker fra Korea krigen, Vietnam krigen og 2. verdenskrig. Den siste mandagen i mai feirer amerikanerne Memorial Day, og hele helgen er det markeringer rundt om i landet.

Thomas Jefferson MemorialThomas Jefferson Memorial

Arlington National Cemetery

Et besøk på Arlington æreskirkegård er alltid en sterk opplevelse: De lange rekkene med enkle, hvite stener forteller mye om hva det koster å forsvare landet sitt. Graven til John F. Kennedy er kanskje den mest besøkte. Ved den enkle minneplaten brenner en evig ild.

Arlington Natioanl CemeteryArlington National Cemetery

Legg igjen en kommentar