Reisebrev fra Soknedal til USA

Les Oline Lilleholte Staverløkk sitt reisebrev fra turen som fulgte i fotsporene til utvandrerne fra Soknedal.

Vi vil rette en stor takk til Oline Lilleholte Staverløkk for tekst og bilder fra reisebrevet.

 

I EMMIGRANTENS FOTEFAR FRA SOKNEDAL TIL AMERIKA

 

47 spente Soknedalinger satte kursen for Amerika 23. september i høst for å oppleve det ”norske” Amerika. Vår arrangør Amerikabussen/Solgruppen v/Erling Hansen fra Rennebu, vår energiske og sprudlende reiseleder Wyonne Long(fra Oslo/Minnesota) og vår blide og serviceinnstilte bussjåfør Less (fra Wisconsin), gjorde sitt ypperste for å gjøre reisen vår så fin som mulig. Vi reiste rundt i 4 delstater, Minnesota(MN) – Wisconsin(WI) – Sør Dakota(SD) og Nord Dakota(ND). Du får mye ut av en reise når du blir geleidet til attraksjoner som er verd å se, og Amerikabussen er gode på akkurat det.

 

Vi startet vår reise med en rundtur i tvillingbyene Minneapolis og St.Paul i Minnesota.

I St. Paul fikk vi komme hjem til et pensjonist-par som Wyonne hadde truffet på hurtigruten i Norge, 14 dager tidligere. Ann og Jack Fecht ba oss alle (47!) på kanapeer, vin og kaffe. De bodde i et fint villastrøk med stor innholdsrik hage med epletrær, busker, blomster og et lite lysthus med fin dekorering. Du snakker om gjestfrihet vi sent vil glemme!

Besøk hos Ann og Jack Fecht i St. Paul

Besøk hos Ann og Jack Fecht i St. Paul. 

 

Wisconsin var den første staten hvor mange norske slo seg ned. Område Chippewa Valley var kjent for tømmer- og sagbruksindustri og var nok en av grunnene til at mange fra Soknedal slo seg ned her. "Lille Soknedal" er ei grend der det stort sett bare var innvandrere fra Soknedal. Det ligger ved Chippewa River litt sør for Eau Claire i Wisconsin.

Fellesbilde hos The Florian Gardens Eau Claire Wisconsin

Fellesbilde hos The Florian Gardens Eau Claire Wisconsin

 

I dette området besøkte vi Peterson Cemetery, Springbrook Lutheran Church og Springbrook Lutheran Cemetery. Her var det mange kjente navn fra Soknedal. Vår gjesteguide på blant annet Springbrook Cemetery var Millard Sivertson (87år). Det viser seg at han er undertegnedes firemenning, med opphav fra Øver-Eggen og Kjønnum i Sørbygda. Det oppdaget vi etter at vi kom hjem og fikk sjekket opp med Bygdaboka. Millard som hadde bursdag 30. oktober, har nå mottatt ”ull-hussu” strikket av mor, melkesjokolade, brev og bilder som ble godt pakket inn og sendt til Amerika. Artig opplevelse å ha truffet slekt likevel på turen.

 

Besøk på Springbrook Lutheran Cemetery i Elk Mound( Lille Soknedal)

Besøk på Springbrook Lutheran Cemetery i Elk Mound( Lille Soknedal)

 

Vi besøkte også gården til Jim Holte som har sine aner fra Holte, Søstu i Sørbygda. Han hadde satt fram reisekista til Jens B. Holte ute på tunet, slik at vi fikk se den.Mange i reisefølget traff flere slektninger i løpet av turen, og vi kjørte igjennom et område med mange kjente gårdsnavn fra Soknedal. Vi hadde en samling på hotellet i Eau Claire der den lokale Sons of Norway, Løven Logde, stilte med kaffe og småkaker. Her møttes etterkommere av Soknedalinger til en trivelig prat.

 

Besøk på Jim Holte sin gård i Lille Soknedal 

Besøk på Jim Holte sin gård i Lille Soknedal

 

Ferden gikk så videre til Black Hills i Sør-Dakota hvor vi besøkte Crazy Horse minnesmerke og Mount Rushmore med de fire presidentene Washington, Jefferson, Roosevelt og Lincoln hugget ut i fjellet. Et mektig syn og et populært fotomotiv. Videre kjørte vi opp til Lead gullgruve som var den største og dypeste gullgruven i Nord-Amerika inntil den ble lagt ned i 2002. Gruven produserte mer enn ca.1,25 millioner kilo gull i løpet av sin levetid. Vi besøkte også småbyen Deadwood i nærheten av Lead, som ble anlagt under gullrushet.

 

Inngangsporten til Mount Rushmore

 Inngangsporten til Mount Rushmore

 

Badlands nasjonalpark (sør i SD) består av skarpt eroderte platåfjell, pinnakler og spir, og den største fredede blandingsgress-prærien i USA. Det var regn og grått vær denne dagen, men det la ingen demper på det mektige inntrykket som disse fjellformasjonene ga oss. I tillegg fikk vi se noe av dyrelivet i fjellene også, antiloper, og præriehunder som dukket opp av sine underjordiske bol.

 

Badlands nasjonalpark 

 Badlands nasjonalpark

 

 I Nord-Dakota stoppet vi i Theodore Roosevelt Nasjonalpark. Denne parken har også landskapstypen Badlands, (tørt, leirholdig erosjonslandskap). Et skue for øye, denne gangen i flott solskinn.

 

 I Zahl, ND besøkte vi Dragseth gård med sine 2000 mål landjord. Richard (77 år) og kona Arlene driver gården og gjør det meste av arbeidet selv. De aler opp Angus kjøttfe og har kornproduksjon. Vi fikk fortalt om gårdsdriften og sett på traktorer/redskaper som var i bruk på gården. Her var det uten tvil John Deere som gjaldt! Vi fra ”småbruka” i Soknedal, hadde trolig aldri sett så stor en John Deere traktor noen gang! Inne ble vi buden på kaffe, hjemmebakt peanøttkake/formkake av Arlene og deres to døtre. Så gjestfrie og trivelige folk! 

 

Besøk på Dragseth farm

Besøk på Dragseth farm

 

Dragseth-familien ble med oss på omvisning til deres kirkegård Bethel Cemetery og den gamle skolestua, og til kirken de soknet til. En fin kirke med nydelige bly-vindu med kristne symboler i farget glass. Inne i kirken satte Terje Lyseth seg ved orgelet og spilte ”Gje meg handa di ven”. Det ble ytret forlag om å synge noen sanger der vi sto i kirkerommet og vi startet med ”Den fyrste song eg høyra fekk”, videre ”Fager kveldsol smiler” og ”Alltid freidig når du går”. Det ble en høytidelig og gripende stund i kirken der mange ble blanke i øynene. 

 

Besøk på Dragset farm

Besøk på Dragseth farm 

 

Et av turens høydepunkt var Norsk Høstfest i Minot, ND. Dette er USA's største skandinaviske festival. En av de mest populære artistene er Bjøro Haaland som trekker tusenvis til sine konserter. Bjøro is still going strong! Brødrene Solli - Tangen imponerte også stort med sitt operainspirerte repertoar. Mange flotte konserter hele dagen, og salgsutstillinger av typiske norske varer.

 

Norsk høstfest i Minot

Norsk høstfest i Minot. Bjøro Haaland er veldig populær i USA og opptrer to ganger per dag på Norsk høstfest 

 

Siste besøk i ND ble hos Kringen Lodge, Son of Norway i Fargo hvor vi fikk servert middag og dessert og en dram i baren. Nydelig mat! Svensk vert imponerte med svenske folkeviser/drikkeviser. Vi stilte ikke dårligere med vår sanger Frode Stølan som gjerne tok ei vise på strak arm. Flinke sangere! Frode og Eivind Dragset var de som også sørget for at det ble god sang på bussen.

 

I slutten av reisen fikk vi besøke Burr Vineyards i Brandon, Minnesota. Et etterlengtet lengre opphold med servering av pizza og vin, med vin-smaking utendørs i idylliske omgivelser. Burr produserer kjempegod vin, og vi storkoste oss blant vinranker, frittgående høner, gresskar og utendørs stein-ovn hvor vertskapet stekte pizza til oss.

 

Burr vineyard i Minnesota

Burr vineyard i Minnesota 

 

Dette er noe av det vi har opplevd. Vi har i tillegg sett mye prærielandskap, store rancher med kvegflokker, enorme åkrer med korn, mais og soyabønner, plenty oljerigger i ND, fått et glimt av Buffalo, shoppet suvenirer som western/cowboyhatter, cowboyskjorter og mye mer.

Vi har også besøkt Mayo Clinic, Anshus Jewellers, Mall of America, Corn Palace, Sioux Falls, Belle Forche, flere museer og kornmottak.

 

Mange i reisefølge vil nok huske spesielt godt opplevelsene der vi fikk komme hjem til familier og møte dem, og likedan besøkene i kirkene og på gravplassene. Dette er nok minner vi vil ha med oss resten av livet. Vi har lært masse om statene, og det frister så absolutt å besøke Amerika igjen!

 

Oline Lilleholte Staverløkk

 

 

Besøk www.amerikabussen.no for mer informasjon om ferdige pakketurer og kontaktinformasjon.

Legg igjen en kommentar